Chilli z čiernej šošovice a sladkých zemiakov


Tajne dúfam, že toto je posledný zimný recept, ktorý pridávam na blog. Každý deň sledujem počasie na mobile a očakávam prvé krásne dni. Už teraz si užívam teplejšie rána (aj keď upršané) kedy mám oveľa väčšiu chuť vstať z postele a začať niečo robiť. Dokonca som aj začala chodiť cvičiť. Ja, najväčšia hejterka posilňovní, ráno vstanem na budík a idem sa trošku zapotiť. Síce nevydržím behať hodinu na páse ale pravdupovediac, ani by ma to nebavilo. Rátam každú minútu pri tom stereotypnom pohybe. Namiesto toho behám od stroja k stroju a baví ma to. Itak sa ale neviem dočkať kedy sa budem hýbať na čerstvom vzduchu! A hlavne kedy začnem vyjedať prvú jarnú zeleninu! Dovtedy si ale ešte počkám a budem si pochutnávať na takýchto hearthy jedlách. 



Na plný hrniec (4 porcie) budete potrebovať:
1 sladký zemiak
200g čiernej šošovice
1 plechovka krájaných paradajok
1 červená paprika
1 cibuľa
chilli paprička
1 hrnček jačmenných krúpov alebo inej obilniny
1l vývaru alebo vody
1 ČL rímskeho kmínu
1 ČL mletej škorice
1 ČL chilli
soľ
repkový olej



Všetky suroviny si najprv nakrájajte na menšie kúsky (cibuľu nadrobno), pretože ich budete iba postupne prihadzovať. V hrnci si rozpálime lyžicu oleja a opečieme cibuľku do zlatista. Pridáme nakrájanú chilli papričku zbavenú semienok, korenie, a dobre premiešame. Do hrnca dáme nakrájaný zemiak, papriku, paradajky, šošovicu, osolíme a zalejeme vývarom alebo vodou. Necháme variť 30-45 minút kým nie sú šošovica aj zemiaky mäkké. Medzitým si dáme variť do ďalšieho hrnca jačmenné krúpy s osolenou vodou v pomere 1:2 a varíme dozmäknutia. Chilli je dobré aj samo o sebe ale je dobré kombinovať strukoviny s obilninami. Môžte pridať na konci varenia chilli kel alebo špenát alebo ozdobte natrhanou petrželkou. 



RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT