Farebný zeleninový šalát s pistáciami


Začal marec a ja začínam mať potrebu sa trošku detoxikovať po zime. Stále je to však biedne s prvou jarnou zeleninou tak som siahla ešte po zimných zásobách, ktoré som ponachádzala na trhu. Nikdy ma nenapadlo jesť surový ružičkový kel alebo brokolicu a minulý týždeň som prišla na to, že sú to maximálne chutné druhy zeleniny! Tak som sa dnes odhodlala a vyskúšala som si pripraviť niečo naozaj surové. Toto je naozaj silno zeleninový šalát, takže ak nie ste zvyknutý na taký prísun vlákniny, odporúčam ho použiť skôr ako prílohu. Napríklad si ho viem predstaviť s výbornými bulgurovými plackami, ktoré objavíte v mojich receptoch medzi hlavnými jedlami . Čo vy na to?

Ak idete do toho, pripravte si na 2 porcie: 
6 ružičkových kelov
pár listov kelu
pár listov fialovej kapusty
1 karotku
1/2 kalerábu
hrsť pistácií
pár lístkov petržlenovej vňate
lyžičku chia semienok
lyžičku sezamových semienok
8 lyžičiek repkového oleja
4 lyžičky citrónovej šťavy
2 lyžičky tahini pasty
2 lyžičky medu
4 lyžičky vody
Základom šalátov z kapusty alebo kelu je podľa mňa nakrájať zeleninu na čo najmenšie kúsky. Z ružičkového kelu odstránte vrchné špinavé hlúbiky, odrežte konce a nakrájajte na štvrtiny. Mrkvu očistite a nakrájajte na čo najjemnejšie pásiky. Kel a kapustu nakrájajte tiež najemno tak, že si zoberiete zopár listov, zrolujete ich a postupne režete na slížiky. Všetky suroviny máme tvrdé a chrumkavé, preto pridáme polovicu šťavnatého kalerábu nastrúhaného na väčšom strúhadle. Všetko spolu premiešame v jednej miske, popritom porozdeľujeme hlúbiky ružičkového kelu a pripravíme si dresing. 
V malej miske zmiešame olej, šťavu z citróna, tahini pastu, med a vodu. Ja osobne som do neho pridala aj lyžičku sezamových semienok. Pripravíme si do taniera šalát, posypeme ho nasekanými pistáciami, najemno nakrájanou petržlenovou vňaťou, chia semienkami a polejeme ho dresingom. Pridávajte ho postupne, podľa chuti. Šalát je chrumkavý a maximálne zdravý takže dnes namiesto popriania dobrej chuti, skôr nazdravie 😉

22. februára 2016

RELATED POSTS

2 komentáre

  1. Odpovedať

    cookie

    5. marca 2016

    neviem v akom vesmire som zila, ale nikdy mi nenapadlo jest ruzickovy kel surovy. a pritom mi vsetka obyc zelenina chuti viac surova ako tepelne upravena. tak dnesny post vo mne nevyvolal len silnu tuzbu po jedle :), ale aj novy uhol pohladu na kel. vdaka zan 🙂

  2. Odpovedať

    Katarina Mittakova

    6. marca 2016

    Cookie,ani mi nehovor,ja som tiez zila v nejakej bubline. Karfiol som napriklad jedla odmalicka a pred tyzdnom som len tak pri krajani ochutnala brokolicu a som zistila,ze chuti este lepsie ako dusena. Tak som si o tom zacala viac citat a zistila som,ze aj kel sa moze jest surovy tak som isla na trh, kupila zopar ruzickovych kelov a doma som vyskusala aj tie. No,odpadla som. Viem si to uplne predstavit s malymi mrkvickami,nakrajanym kalerabom a nejakou natierkou,len tak pochrumkavat 🙂

LEAVE A COMMENT