Čaro sklenených nádobiek

Chvíľu po Novom roku som doma niečo robila a zapozerala som sa na plnú igelitku s plastom na vyhodenie. Vždy ma trápilo koľko toho vyhadzujem. Od návratu zo Španielska pred pár rokmi kde som žila skoro bez obalov a viac menej na vegánskej strave a kde sa mi úplne zmenil môj pohľad na svet. Tešila som sa domov ako bude všetko inak, po návrate som bola taká dychtivá, že som dokonca splachovala záchod vodou z umytého riadu 😀 Ale časom to nadšenie opadlo (ako pri všetkých mojich aktivitách) a ja som sa vrátila do starých koľají. Hovorila som si, že to všetko zmením keď budem mať väčšiu chladničku, potom to bolo keď budem mať vlastne bývanie a momentálne výhovorka číslo 1 na všetko je, že nemám kuchyňu. Proste, hľadajme za tým čisto lenivosť 🙂 Tak to skúšam znovu! a zatiaľ som veľmi nadšená. Doteraz som sa vždy snažila zohnať zdravé produkty, následne som podporovala zdravé a lokálne a teraz som si dala ďalšiu výzvu a tou je nakupovať čo najviac bez zbytočných obalov a najmä plastu.

 

Prvým miestom, ktoré som začala riešiť bola chladnička. Po tom čo som obmedzila nakupovanie potravín v plaste, väčšinu nahradilo sklo. Je to najlepšia varianta čo sa týka recyklácie, je zdravotne bezpečné a najlepšie uchováva chuť potravín a nápojov. A čo je hlavné, niekedy ho ani netreba hádzať do kontajnera ale môžte ho použiť na uchovávanie potravín. Etikety dáte väčšinou ľahko dole a máte krásne použiteľné nádobky na orechy, zeleninu, domáci jogurt alebo čo vás len napadne. Môžte skúsiť ísť do obchodu a dať si do nich naložiť čo potrebujete a nemusíte vôbec používať ich obaly. Win win, kúpili ste potraviny v ekologickom obale a ešte ich môžte ako ten obal použiť  😉

 

 

Niekedy však natrafíte na potraviny, na ktoré vám žiadne takéto poháriky a flaštičky nestačia a vtedy nastupujú sklenené nádoby. Ja som dlho nevedela žiadne nájsť až som objavila Glasslock a tak som získala hneď 4 veľkosti. Hodia sa mi stále a nikdy sa nestane aby som v nich nič nemala alebo by zostali po použití zafarbené od jedla . Sú z tvrdeného skla, takže maximálne odolné a keď píšem, že odolné tak tým myslím naozaj niečo extra (nie ako nerozbitné skleničky z NDR :D. Stačí pozrieť video na odkaze, o pár riadkov nižšie alebo doma vyskúšať. Síce majú plastový vrchnák, to priznávam ale je 100% recyklovateľný a mám pocit, že tieto nádoby mi vydržia večnosť takže pre mňa žiadne plytvanie 🙂
 

 

 

 
Čo sa týka mňa osobne, ja mávam v najmenšej nádobke väčšinou syry, ktoré zoženiem bez obalu alebo dokonca som si už jeden aj doma vyrobila tak hneď smeroval do nej 🙂 Väčšie nádoby používam na zbytky z obeda a na uskladnenie zeleniny vo vode. Vedeli ste, že tak vydrží dlhšie chrumkavá? Ja si pamätám, že môj tato dával vždy reďkovky do vody a nevedela som prečo. Až pri mojej kuchárskej praxi som sa to naučila 🙂 Keď prídem z nákupu, zeleninu vždy očistím a uskladním. Keď dostanem na niečo chuť, mám ju hneď po ruke a zbytočne nevymýšľam (určite to všetci dobre poznáte keď večer márne hľadáte čo by ste si dali 😉 Že? 

 

 

 A čo vy? Používate sklo ako obal na potraviny? Ja si na to pomaly zvykám a stále hľadám nové alternatívy ako ho využiť. Ak to zaujíma aj vás, budem rada ak mi necháte komentár aby som vedela či mám pokračovať 😉 Chcem vám priniesť kopu trikov ako uskladniť potraviny, ako si ich dokonca vyrobiť alebo kde ich v Bratislave zohnať. Tak dajte vedieť čo by vás zaujímalo. Mňa to totižto strašne baví! 

RELATED POSTS

6 komentárov

  1. Odpovedať

    Ivana Goralka Zachova

    17. februára 2016

    Je to aj pre mňa výzva…idem do toho…Iva Goralka

  2. Odpovedať

    Michala

    20. februára 2016

    ja doma skladujem potraviny v rôznych nádobách. mám aj plastové, ale rada by som tiež prešla na úplne všetky sklenené. takže rada sa inšpirujem akýmikoľvek nápadmi 🙂

  3. Odpovedať

    Katarina Mittakova

    21. februára 2016

    Sklenene nadoby su najlepsie,budem si zapisovat co vsetko som sa uz naucila a potom zhrniem vsetky tipy a napady do jedneho clanku 😉

  4. Odpovedať

    Michala

    22. februára 2016

    vyborny napad. chod do toho urcite 🙂

  5. Odpovedať

    Simona

    24. februára 2016

    Skvelý post. Posledné dni som uvažovala práve o odpade, ktorý sama produkujem a je ho strašne veľa, podľa mňa. Takže si dávam novú výzvu na mesiac marec a posnažím sa robiť veci inak. Nevedela som, že zeleninu možno uskladniť spôsobom ako na fotkách, vďaka za rozšírenie môjho obzoru 🙂

  6. Odpovedať

    Katarina Mittakova

    24. februára 2016

    Drzim ti palce Simi v tvojej vyzve,dufam,ze ta v niektorych veciach inspirujem 🙂

LEAVE A COMMENT