Citrónové gnocchi s ružičkovým kelom a vlašskými orechami

No, dobre, možno to nie sú vyslovene gnocchi pretože tvar som si upravila podľa toho ako som mala náladu. Ale, sú vláčne a maximálne chutné takže to je to o čo tu ide. Dokonca tak chutné, že počas varenia a fotenia som skoro celú prvú várku zjedla úplne nasucho. Naozaj zbožňujem zemiakové cesto a všetky všemožné jedlá z neho takže nikdy neviem odolať a nabudúce si musím pripraviť dvojitú dávku aby som mohla odjedať 🙂

Poďme ale rýchlo ku surovinám, na 2 väčšie porcie alebo 4 akurátne budete potrebovať:
0,5kg zemiakov
100-125 g hladkej múky (podľa múčnatosti zemiakov) + na podsypanie
1 vajce
300-400g ružičkového kelu
hrsť vlašských orechov
1 biocitrón
50g parmazánu
1 strúčik cesnaku
4 lyžice olivového oleja
soľ a čierne korenie
olej

Ako prvé si rozohrejte rúru na 180C. Do misky nalejte 4 lyžice olivového oleja, šťavu z citróna spolu s nastrúhanou kôrou, roztlačený cesnak, najemno nastrúhaný parmezán a čierne korenie. Celú zmes premiešajte a odložte bokom. To je základ, ktorý musíme mať pripravený a môžme sa pustiť do gnocchi. Príprava je taká jednoduchá, že ju zvládne aj také nemehlo na výrobu cesta ako som ja. Na začiatok si pripravte veľký hrniec s vodou, uvarte v ňom neočistené zemiaky a dajte vychladnúť. Ak už sme sa dočkali, zemiaky ošúpeme a môžme začať. Predým si však dajte ešte znova variť v hrnci vodu so soľou, v ktorej budete gnocchi variť.  Takisto vyberte ružičkový kel a každý kúsok rozdeľte na štvrtiny. Položte na plech, polejte trochou oleja a dajte piecť na približne 15 minút (priebežne kontrolujte).

Na drevenú dosku vysypte múku (najprv 100g a postupne podľa potreby budete dosypávať), na ňu nastrúhajte zemiaky, pridajte vajce a veľkú štipku soli. Vytvorte jemné, vzdušné a nelepivé cesto, ktoré si rozdelíte na 4 časti. Dosku si znovu pomúčime a z každého bochníka spravíme asi 20cm šúlec, ktorý rozkrojíme. Buď na 8 klasických gnocchi, do ktorých môžte vytvoriť otlačok pomocou vidličky. Alebo ja som rozdelila na 16 kúskov, z ktorých som si spravila guľky a palcom som vytvorila priehlbinku. Gnocchi som dala variť do vriacej vody na 2 várky. Uvarené sú asi za 2 minúty kedy vyplávajú na povrch, ja som ich ešte nechala 1 minútu variť, vybrala som ich naberačkou do misky a premiešala s citrónovou zmesou. Zatiaľ sa mi opiekol kel, ktorý som tiež mohla pridať a nakoniec som gnocchi posypala vlašskými orechami. A je to, príjemné jedlo, ktoré sa hodí na toho zajtrajšieho Valentína alebo kľudne hocikedy keď natrafíte ešte na pekné malé ružičkové kely 😉

14. februára 2016

RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT