Pšeno s cícerom, grilovanou cuketou a zeleninou podávané s kyslou kapustou

Horúčavy v plnom prúde a ja stále doma vymýšľam čo by som tak rýchlo uvarila na obed. Väčšina z vás hovorí, že v tom teple nemá ani chuť jesť. Ja bohužiaľ alebo možno aj ,,bohudík,, (podľa toho či práve rozhoduje môj žalúdok alebo moja postava) nie som ten typ a musím jesť či je leto a či zima 🙂 Samozrejme sa mi nechce zapínať rúru ani dlho stáť pri sporáku tak si pripravujem rýchle obilninové šaláty na 100 spôsobov. Tu vám ponúkam jeden z nich 🙂 Je zložený z jednoduchých surovín, ktoré mávam v lete vždy po ruke a tuším, že vy tiež takže smelo do toho!
Možno ste si už u mňa všimli, že väčšinou keď varím obilninu tak ku nej pridávam aj určitý druh strukoviny. Je to tým, že táto kombinácia si navzájom pomáha ku lepšej využiteľnosti bielkovín ale aj vzájomnemu dopĺňaniu potrebných aminokyselín. Čo určite ocenia najmä vegetariáni a vegáni. Takže nezabúdajte na to 🙂
Na 2 porcie teda budete potrebovať:
160 g pšena
240 g cíceru v konzerve alebo už uvareného
1 menšiu cuketu
1 červenú cibuľu
2 uhorky na zaváranie alebo polovicu šalátovej uhorky
2 hrste najemno nakrájanej červenej kapusty
1/2 citróna
med (vynechajte ak chcete vegánsku verziu)
hrsť slnečnicových semienok
1/2 lyžičky červenej údenej papriky
1/2 lyžičky kurkumy
repkový olej
soľ
vývar (nie je nutné)
4 polievkové lyžice kyslej kapusty (nie je nutné)

Pšeno poriadne prepláchnite v horúcej vode (ja preplachujem asi 1 minútu pod prúdom vody) kvôli tomu aby sme sa zbavili horkosti. Dajte variť do hrnca s vodou alebo vývarom v pomere 1:2. Akonáhle nám začne vrieť voda, stíšime plameň a varíme pod pokličkou. Pšeno nemiešame a varíme približne 20 minút alebo do zmäknutia. Zatiaľ si nakrájame cuketu na kolieska a červenú cibuľu na mesiačiky. Rozohrejeme na panvici trochu oleja a opekáme na ňom cibuľu s cuketou, štipkou soli a pridaným korením asi 5-7 minút a odložíme nabok. 
Nakrájajte si veľmi najemno červenú kapustu a škrabkou nastrúhajte na pásiky uhorky. Ja som si ešte pripravila vo vriacej vode cícer, ktorý mám vždy v mrazničke. Vy si prichystajte cícer aký máte po ruke 🙂 No a hotovo! Do pšena primiešajte cuketu s cibuľou, potom uhorku s červenou kapustou a nakoniec cícer. Mne to chutilo už aj takto ale pre zvýraznenie chuti som použila ešte citrón a trošku medu. Vyskúšajte obidve verzie 🙂 Nakoniec posypte pšeno slnečnicovými semienkami a ak chcete, podávajte s kyslou kapustou. Vychutnávajte teplé. Dobrú chuť a užívajte leto! Ja vo štvrtok preberám môj prvý bytík takže mám plnú hlavu predstáv ako bude konečne vyzerať moja kuchyňa snov (pozrite si môj Pinterest nech vidíte)! Dúfam, že čoskoro už budem variť v nej 🙂 Potom možno pribudná aj nejaké videoreceptíky (ak si na mňa nájde čas môj kameraman) tak držte palce! 😉

RELATED POSTS

2 komentáre

  1. Odpovedať

    Ľúbezná

    16. augusta 2015

    wua, musím vyskúšať! vyzerá to neskutočne super 🙂

  2. Odpovedať

    Katarina Mittakova

    16. augusta 2015

    Daj vedieť,som zvedavá 😉

LEAVE A COMMENT