Zeleninová miska s karfiolovo-pšenovými plackami a jačmennými krúpami


Tak konečne sa mi podarilo nielen navariť (čo som samozrejme robila po celý čas) ale aj pofotiť môj obedík skôr ako som ho zjedla. Priznávam sa, úplne som na blog zanevrela. Začala som si popri práci robiť kuchársku prax a namiesto toho aby som sa pohla s jedlom ďalej tak mi vďaka tomu nezostal žiadny čas na varenie a písanie. K tomu sa mi priplietol zvýšeny počet objednávok na moje handmade vecičky a všetok voľný čas som venovala oddychu a môjmu tzv. zimnému zakukleniu. Sú to však iba výhovorky a ja si musím určiť priority ohľadne môjho posunu v tom čo by som chcela robiť. A ja dúfam, že vy mi v tom pomôžete!

Po takom dlhom čase bez blogovania som chcela prísť s veľkou peckou ale nakoniec som si povedala, že to nebudem síliť a ukážem vám recept na jedlo, ktoré si v rôznych obmenách pripravujem momentálne najčastejšie do práce aby som sa nemusela stravovať vo fastfoodoch. Základ tvoria väčšinou zeleninové placky z domu alebo z obchodu, nejaká chutná obilnina, ďalej strukovina a čerstvá alebo varená zelenina, väčšinou oboje. A keď nemám vajíčkové raňajky tak aj to si tam pridám. Pre mňa je to výživné jedlo a hlavne v ňom mám z každého rožka troška a také jedlá ja najviac milujem. Tak si poďme ukázať ako som si pripravila konkrétne tieto chutné karfiolovo-pšenové placky, ostatné viac menej postup nepotrebuje.


Asi na 12 placiek budeme potrebovať:
1/2 karfiolu
125g pšena
2 vajcia
50 g celozrnnej múky
1-2 strúčiky cesnaku 
1 červená cibuľa
2-3 jarné cibuľky
100 g balkánskeho syru

A na dokončenie misky pre 4 osoby:
300 g jačmenných krúp 
240 g cíceru 
4 červené repy
4 mrkvy
1/2 brokolice
šalát
4 vajcia
soľ
bujón, slnečnicové semiačka a konopný olej (nie je nevyhnutné)

Je to veľmi jednoduché. Popíšem vám hlavne recept na placky pretože tie si robievam večer dopredu a ráno si už iba dorobím ostatné. Pšeno prepláchnete horúcou vodou, aj 2x aby ste zlikvidovali prípadnu horkosť. Zalejte ho vodou v pomere 1:2 (kto chce môže pridať bujón) , osolíme a dáme variť. Karfiol, cesnak a cibuľu rozmixujte najemno. Pridajte vajcia, múku, rozdrobený syr, nakrájané jarné cibuľky a nakoniec uvarené pšeno. Všetko spolu zmiešajte, tvarujte placky a postupne ich pečte na panvici. Ak sú veľmi vodnaté, môžte ešte pridať trošku múky aby vám cesto držalo. Placky nezjeme a odložíme na ráno 🙂

Nasledujúci deň ráno pred prácou si dám variť jačmenné krúpy alebo inú obilninu, na ktorú mám chuť, niekedy si dám variť aj vajíčko a akonáhle mi všetko začne vrieť, stíším plameň a idem sa umyť. Keď máte vajíčko uvarené, odložte si ho bokom a nad krúpy si dajte na pár minút na pare dusiť zmrazenú brokoličku, ktorú ja nakupujem do zásoby na trhu a zamrazujem. Zatiaľ si ešte natrhajte šalát, nastrúhajte červenú repu s mrkvou a pripravte si všetko do misky. Pred dovarením krúpov pridajtedo hrnca este cícer, ktorý mám tiež doma uvarený a následne zmrazený takže ho mám vždy po ruke keďže je to moja najobľúbenejšia strukovina a nechce sa mi už robiť toľko odpadu s konzervami 🙂 No a po dovarení si už iba všetko nastajlujte do misky, na zeleninu pridajte slnečnicové semienka a konopný olej a môžte si ísť chystať ostatné veci s dobrým pocitom, že máte vlastný výborný obedík. Takto si kombinujem rôzne obilniny, strukoviny a zeleninu. Keď je vonku zima, mám viac varenej zeleniny, keď je teplo, užívam si viac tej čerstvej. Možno to takto znie namáhavo na ráno ale po čase si človek v tom spraví svoj systém a ide to ako po masle. Dúfam, že som vás inšpirovala a budem rada ak sa podelíte s tým ako sa stravujete v práci vy 🙂

RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT