Moja najobľúbenejšia paradajková polievka


Paradajková polievka sa robí asi na tisíc spôsobov ale tento je u mňa zatiaľ najobľúbenejší. Uvarte si ju práve teraz, keď je čas lacných a chutných rajčín. Ja sa ich neviem nabažiť a každý týždeň ich kupujem u mojej zeleninárky na kilá. Jedávam ich na raňajky, používam ich na obed a večer im tiež málokedy odolám. 

Na také 4 porcie tejto chutnej polievky budeme potrebovať:

1 kg paradajok (najlepšie domácich aby to malo tú správnu chuť)
2 strúčiky cesnaku
chilli paprička podľa chuti
olivový olej
1 červená cibuľu
polovicu citrónu
hrsť bazalky
soľ 
syr na posypanie
5 dcl vody


Dajte si rozohriať rúru na 200°C. Paradajky si na plechu nakrájajte na menšie kúsky, mesiačiky, kolieska, je to na vás. Na ne si nastrúhajte 2 strúčiky cesnaku, pridajte nakrájanú chilli papričku podľa chuti, osolte a pokvapkajte olivovým olejom. Všetko dobre premiešajte a dajte piecť na najvyššiu priečku v rúre na takých 10-15 minút. Zatiaľ si na rozohriatej panvici s olivovým olejom opečte nahrubo nakrájanú cibuľu. Po zmäknutí cibule pridajte vytlačenú šťavu z polovice citróna (asi 2 polievkové lyžice) a pár minút na miernom plameni poduste.


Ak sú paradajky upečené, veľa už toho nechýba 🙂 Do mixéru vlejte paradajky aj so šťavou z plechu, pridajte opečený cesnak a cibuľku a hrsť bazalky. Všetko poriadne pomixujte a máte hotovo. Už iba doriedite polievku vodou, každý má rád inú konzistenciu. Ja som pridala približne 5 dcl vody a trošku ešte premiešala ponorným mixérom. Polievku posypte syrom, ozdobte bazalkou a ja ju mám najradšej ešte s celozrnným chlebíkom. Tak vám prajem dobrú chuť!



RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT