Falafelové placky s grilovanou zeleninou v domácom pita chlebe

Toto asi najznámejšie arabské jedlo robievam celkom často. Má to jeden jediný dôvod, doma ho zbožňujeme. Či už len tak do šalátu namiesto kuracieho mäska alebo na večeru pekne zabalený v arabskom chlebíku. V sobotu sme boli pozvaní na grilovačku na krásnom mieste uprostred prírody a ja som rozmýšľala čo by som tak mohla doniesť. Tak som mierne pozmenila spôsob akým podávam falafel doma a skúsila som ho pripraviť trošku letnejšie. Večer ku filmu sa dokonale hodil.


Pripravovala som toho na tú sobotu viac a škoda, že napríklad taký letný kukuricový šalát som ani nestihla nafotiť. Ale dúfam, že počasie sa umúdri a ja budem mať ešte príležitosť aby som ho pripravila. Takže vám napíšem ako si pripravíte falafel s grilovanou zeleninou. V ďalšom poste si budete môcť prečítať ako si uvaríte domácu BBQ omáčku, ktorá je iba z prírodných surovín a máte ju hotovú za 5 minút. No a ešte vám načrtnem ako upečiete domáci pita chlieb. Bol dobrý ale ešte ho musím zdokonaliť pretože som bola na viedenskom Naschmarkete a ak to čo tam mali v každom druhom stánku s falafelom bol pravý pita chlieb tak ten môj má od neho poriadne ďaleko.  Nevadí, celý život sa učíme 🙂


Tak ak už ste dostali chuť a bude vám stačiť 12 placiek, budete si musieť nakúpiť:
1x 400 g konzervy cíceru (odporúčam BIO cícer z DM drogérie)
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
2 vajcia
hrsť petržlenovej vnate
1 čajová lyžička mletej rasce
1 čajová lyžička koriandru
soľ a čierne korenie
olej vyprážanie
zeleninu na grilovanie (paprika, paradajky, cuketa)
tymián alebo rozmarín

A na domáci pita chlieb:
700g hladkej múky
15g čerstvého droždia
400ml vlažnej vody
1 čajová lyžička soli
1 čajová lyžička trstinového cukru

Tak hneď na začiatku si nakrájame zeleninu, na kolečká, na polovice a na pásiky. Ako sa vám podarí 🙂 Zeleninu osolíme, posypeme tymiánom, rozmarínom a povkapkáme olivovým olejom. Ak ideme grilovať, zoberieme so sebou a ugrilujeme. Ak nie, šupneme do vyhriatej rúry na 200°C a upečieme do zmäknutia. 


Čo sa týka falafelu, jeho príprava je pomerne jednoduchá a rýchla ak máte doma mixér. Všetky suroviny do neho hodíme a pomixujeme až kým nám nevznikne hustá zmes. Zo zmesi si vytvoríme placky pomocou polievkovej lyžice. Tie osmažíme do zlatova na panvici alebo ak chceme zdravšiu verziu, môžme placky dať na hodinu do chladničky a potom ich upiecť v rúre. Spolu so zeleninou vložíme do pita chlebov a môžme na vrch pridať BBQ omáčku, o ktorej budem ešte tento týždeň písať. Je to lahôdka!

A na záver ešte niečo málo k pita chlebu. Ak nie ste trpezlivý, tak vám ich neodporúčam robiť pretože na to treba veľa času. Ale ak ste odhodlaný, skúste to. Do veľkej misy dáme všetky suroviny a vymiesime cesto, ktoré nebude lepiť. Toto cesto uložíme pod utierku minimálne na hodinu. Ja som dala misu aj pod perinu ako to robievala moja mama. 

 Pri tomto recepte je dôležité aby ste mali dokonale vyhriatu rúru na čo najvyššiu teplotu tak to urobte v dostatočnom predstihu. Keď nám cesto pekne nakynulo, rozdelíme si ho na 8 rovnakých častí, z ktorých vytvoríme placky. A teraz musíme byť rýchly. Ja som to robila tak, že som si zobrala papier na pečenie, na neho som uložila 2 placky, rýchlo som otvorila rúru, dala som to na spodnú priečku a znova som rýchlo zatvorila. Počkala som 4-5 minút kým sa placky nafúkli a vybrala som ich. Niekedy sa nenafúkli, nič si z toho nerobte, chutné sú itak. A takto som upiekla všetkých 8. Po vybratí som ich zodpodu poprepichovala a zabalila do utierky. Snáď sa vám podaria, ja budem tento recept ešte tento týždeň zdokonalovať.


RELATED POSTS

2 komentáre

  1. Odpovedať

    Ivana Štubniaková

    20. januára 2017

    super jedlo, vyborny recept, asi najlepsi co som skusala

  2. Odpovedať

    Kai Mitt

    22. januára 2017

    Och,to ma velmi tesi Ivka,ze este niekto pozera aj stare recepty a dokonca aj chutia! :))

LEAVE A COMMENT