Slivkové guľky z tvarohového cesta so strúhankou

Konečne prichádza čas sliviek a s ním aj môj úsmev na tvári pretože viem kde si ich nazbieram za kýble. Keď som rozmýšľala čo z nich ako prvé uvarím, hneď som dostala chuť na slivkové guľky. Nikdy pred tým som ich nerobila tak som to zrovna zobrala ako takú malú výzvu. A aj keď som sa na začiatku celkom trápila s cestom, výsledok bol tak chutný, že na večeru mi už nič nezostalo pretože mi guľky zjedol manžel. Nabudúce ich musím uvariť dva krát toľko.


Tento recept som robila tak celkom od oka, takže ak by ste mali problém s tým, že sa vám cesto lepí na prsty pri robení guliek tak si cesto podspypávajte hladkou múkou ako som to robila ja. Na dosku som si nasypala múku a v nej som vždy obalila kúsok cesta, s ktorým som išla pracovať. Išlo to hneď ľahšie. Vďaka za múku!


Neviem ako veľmi máte radi guľky ale ak vám bude stačiť 12 kusov, tak budete potrebovať:
250g jemného tvarohu
250g polohrubej múky
1 vajce
štipku soli
citrónovú kôru (nemusí byť)
12 sliviek
150g strúhanky
1 polievkovú lyžica trstinového cukru
3 polievkové lyžice masla


Do veľkej misy si dáme tvaroh, polohrubú múku, vajce, štipku soli a môžme pridať aj citrónovú kôru ale vôbec to nie je dôležité. Z tejto zmesi si vymiesime cesto, z ktorého vytvoríme menší bochníček. Cesto si na chvíľku odložíme do chladničky a zatiaľ si môžme odkôstkovať slivky. Určite je lepšie vybrať kôstky pred varením ako ich potom vyberať pri jedení. Dáme si ešte variť veľký hrniec plný vody a môžme sa pustiť do výroby. 



Pripravíme si dosku, ktorú pomúčime hladkou múkou a bochník si rozkrojíme na 12 približne rovnakých častí. Zoberieme odrezaný kúsok cesta, urobíme z neho guľku, z nej potom vytvarujeme placku, vložíme slivku a obalíme ju. Takto to opakujeme kým nemáme všetky guľky. Ak nám zostanú veľmi malé kúsky cesta, stačí ak do nich dáme iba polovicu slivky a tú druhú môžme s kľudným svedomím zjesť.




Ak nám už voda zovrela, vložíme do nej guľky a varíme 5-10 minút, kým nevyplávajú na povrch. Treba ich ale sem tam aj pomiešať pretože môžu byť naspodku hrnca zlepené a tie vám nikdy na povrch nevyjdú. No a kým sa nám guľky varia, pripravíme si strúhanku na posypanie. Do hrnca si dáme trstinový cukor a trošku vody a chvíľku povaríme. Do tohto sirupu pridáme strúhanku a maslo a miešame kým sa nám maslo úplne neroztopí. Ak už sú guľky hotové, iba ich vyberieme z vody, posypeme strúhankou a môžme podávať. Prajem vám sladký zážitok!




RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT